top of page
SAP 2023.JPG

Voorlichting bij bedrijven

"Menstruatie klachten horen er gewoon bij.
Neem maar een pijnstiller. Doe ik ook als ik hoofdpijn heb."

Dit is een opmerking die heden ten dage nog altijd wordt gemaakt. Vrouwen moeten niet zeuren en maar gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is als ze menstrueren. Maar biologisch (en in sommige gevallen medisch gezien), is het eigenlijk onverantwoord.

 

Uit onze onderzoeken onder meer dan 94.000 vrouwen zijn wij er achter gekomen dat hoe de maatschappij nu omgaat met vrouwen dit het bedrijfsleven nu 8 miljard euro kost, vrouwen 2 keer zo vaak ziek zijn dan mannen (CBS), vrouwen slechts 53% van hun energie overhouden tijdens hun zwaarste dag(en), 63% (zware) pijnstillers slikt om de dag überhaupt door te komen als ze menstrueren en dat vrouwen gemiddeld 9 dagen op jaar basis ziek zijn door menstruatie gerelateerde klachten. Daarnaast blijkt dat veel vrouwen niet weten hoe hun eigen cyclus verloopt en dat er wekelijks iets verandert voor hen. 

 

Dat moet anders! 

Vrouwen zijn niet moe maar uitgeput. Vrouwen zijn niet boos maar pist off. En vrouwen vertrouwen het mannelijke in mannen niet meer. Auw!

 

De overheid wil dat er even veel vrouwen als mannen in de top meedraaien. Maar als je de bovenste zin leest dan zal er een cultuuromslag gemaakt moeten worden. Want hoe komt het dat vrouwen uitgeput en boos zijn. Hoe komt het dat zij het mannelijke in mannen niet meer vertrouwen? 

Als vrouw moet je tegenwoordig alles kunnen. Werken, gezin onderhouden, huishouden doen, sociaal zijn, sporten, o ja, soms ook nog een liefdespartner zijn en het liefst alle ballen in de lucht weten te houden.

Dit vraagt om uitputting en boosheid. Want veel vrouwen hebben het gevoel/de gedachten alles alleen te moeten doen. 

Nu kun je denken. Ja ho eens even, dat doen die vrouwen zelf. Waarom delegeren ze niet het een en ander? En hier komt het antwoord; "Ze vertrouwen het mannelijke in mannen niet meer".

Vrouwen zijn sterk en kunnen heel erg veel dingen net zoals mannen. Fantastische vrouwen hebben we in de maatschappij. Maar vrouwen zijn geen mannen. Vrouwen hebben echt andere behoeftes dan mannen. Maar de maatschappij verwacht wel van vrouwen dat ze doen alsof ze mannen zijn. Ze moeten mee in de werkmaatschappij. Ze moeten financieel onafhankelijk zijn want de overheid steunt ze niet als ze er alleen voor komen te staan.

 

Ze moeten vechten voor meer salaris maar krijgen dat vaak niet omdat ze toevallig bevallen zijn en daardoor even van de arbeidsmarkt verdwenen zijn en dus minder ervaring op hebben gedaan. Ze moeten in de top draaien maar dat is niet mogelijk als je als vrouw nog jonge kinderen hebt die de aandacht van moeder nodig hebben. Echt de mannelijke kijk op de wereld economie is anders dan die van vrouwen.

Nu kun je denken. Oh wacht even. Vrouwen zijn vaker ziek, kunnen minder goed presteren als ze menstrueren. Kortom. Je kan beter een man aannemen dan een vrouw. Vrouwen terug naar het aanrecht?

En hier gaat het dus mis. Want dit is typisch de mannelijke kijk op de wereld. 

Wat nu als vrouwen mogen gaan leven naar hun eigen cyclus?

Meer bewustzijn

 

Dat is wat er nodig is om het taboe te doorbreken rondom de menstruatie en haar cyclus en om te begrijpen dat mannen anders zijn dan vrouwen. Door bewustzijn te creëren op de verschillen en de kwaliteiten van iedereen is het mogelijk om het bedrijfsleven daar meer op aan te passen waardoor iedereen veel beter tot zijn recht kan komen.

 

Daarnaast is het zo dat als vrouwen mogen gaan leven naar hun eigen cyclus zij 200-300% energieker worden, minder menstruatieklachten ervaren en dus het ziekteverzuim met 30-50% naar beneden kan gaan, productiviteit omhoog en het welbevinden omhoog gaat. Daarnaast zal een vrouw veel loyaler zijn als zij tijd en ruimte krijgt om 1 dag in de maand absolute rust mag nemen. 

 

Door bewust stil te staan bij de behoeftes van vrouwen gedurende hun menstruatiecyclus kan er veel positief veranderen op de arbeidsmarkt. Zelfs op topfuncties.

Daarom willen wij mensen op gaan leiden om binnen het bedrijfsleven meer bewustzijn te laten ontstaan op de nu gemiste kansen en op potentie van het bedrijf als zij vrouwen meer laten leven naar hun tegen cyclus. 

 

Heb jij altijd al voorlichting en workshops willen geven en wil jij graag je opgedane kennis over de menstruatiecyclus gaan delen met werknemers en werkgevers? En voel jij tot in je diepste donder dat jij een verschil kan gaan maken in de huidige maatschappij? Dan is deze opleiding voor jou!

Tijdens deze opleiding gaan we jou niet alleen leren welke up-to-date kennis je gaat delen binnen het bedrijf maar we gaan je ook leren hoe je onderzoek kan doen naar de invloed van de menstruatie op het vrouwelijk personeel en waar het bedrijf potentie heeft om nog winstgevender te zijn. Als voorlichter bij bedrijven werk ja altijd met een collega samen.

 

Tijdens deze opleiding leer je:

Dag 1: Voorlichting bij bedrijven

 

  • De grondleggers kennen en hun bedrijfsstructuur

  • Welke schakel jij samen met een collega gaat worden na de opleiding

  • Wat je nodig hebt om voorlichting te geven

  • Wat je mee kan maken bij bedrijven

  • Welke opgedane kennis je in kan zetten

  • Hoe je de doelgroep aan kan spreken/laten boeien

  • Hoe jij je kan voorbereiden

  • De basis presentatie voor bedrijven

Dag 2: Leren presenteren

  • Jezelf presenteren voor de groep

  • Feedback geven en ontvangen

  • onderzoek doen (Quickscan)

  • De basis presentatie geven voor de groep met klasgenoot

 

Dag 3: Leren presenteren en workshop faciliteren

  • Jezelf beter kennen

  • Presenteren en workshop faciliteren

  • Werken met de menstruatie simulator

  • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

  • Je eerst opdracht binnen te halen

 

Dag 4: Leren presenteren vervolg

  • Werken met de menstruatie simulator

  • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

  • Hoe je zelfstandig te werk gaat als je voorlichting moet gaan geven

  • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

Dag 5: Voorlichting generale repetitie

  • Voorlichting geven voor de groep

  • Werken met de menstruatie simulator

Dag 6: Examen

  • Live voorlichting geven bij een bedrijf

  • Stage lopen bij een bedrijf

  • Na examen minimaal bij 3 verschillende bedrijven voorlichting geven onder begeleiding van docent 

 

 

 

 

Deze opleiding is alleen voor echte pioniers. Pioniers die geslaagd zijn voor de vooropleidingen (de vrouw de cyclus en cyclus therapeut) en die een passie hebben voor de menstruatie en vrouw en gezondheid. Pioniers die een missie voelen om alle opgedane kennis te delen met het bedrijfsleven om zo verschil te kunnen maken voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Als jij voelt het bedrijfsleven de plek is voor jou om te zijn om je boodschap uit te dragen dat menstruatie klachten er NIET bij horen en dat menstruatieverlof echt zo gek nog niet is, dan is deze opleiding voor jou!

Op dit moment heeft het Menstruatie Voorlichtingsinstituut bij een bedrijf voorlichting geven. Dit omdat de corona pandemie roet in het eten heeft gegooid om dit verder uit te bouwen. Toch was het bedrijf verbluft en razend enthousiast over de voorlichting en het onderzoek tot dusver. Door de nieuwe kennis en inzichten (wat uit de onderzoeken binnen het bedrijf kwamen), heeft het bedrijf andere beslissingen genomen waardoor vrouwen nu bijvoorbeeld zelf mogen kiezen of ze thuis blijven op hun zwaarste dag van de maand ja/nee. Directie heeft ervaren dat zij een nog beter werkgever kunnen zijn voor hun personeel en daarnaast winstgevender.

De informatie die wordt gedeeld is anders, uitdagender en afgestemd op het bedrijf. Daarnaast wordt er ook altijd tijd vrij gemaakt om de menstruatie challenge te doen. Hierbij voelen mannen wat het is om te menstrueren. Door mannen te laten voelen wat het is kan er later op de dag een meer open minder debat gevoerd worden tussen mannen en vrouwen. Vrouwen voelen zich meer gezien en gehoord en daarnaast meer gesterkt door de ondersteuning van mannen nu zij weten wat vrouwen maandelijks voelen.

Je gaat na de opleiding bij verschillende bedrijven in Nederland en/of België voorlichting geven. Daarnaast zal je bij gaan dragen aan het veranderen van de huidige arbeidsmarkt. Wij streven er naar om zowel vrouwen als mannen tot voorlichter op te leiden. Zo kan er vanuit het vrouwelijke en mannelijke gesproken worden wat een eerlijker beeld geeft binnen het bedrijfsleven.

Peter de Vroed (docent en medeoprichter van het menstruatie voorlichtingsinstituut) heeft als eerste man in Nederland het aangedurfd om over de menstruatie van vrouwen te praten in het openbaar. Daarnaast heeft hij met de menstruatie challenge veel losgemaakt bij de media, bekende Youtube-ers, influencers en de jeugd. Het is daarom niet zo gek dat de jeugd en (zwangere) vrouwen het fantastisch vinden om hem uit te nodigen voor de menstruatie challenge. Toch is hilariteit niet de insteek van de menstruatie challenge. Peter pleit zelfs voor beter voorlichting die is afgestemd op de behoeftes van vrouwen.  Daarom zal Peter deze opleiding samen met Anke Verhagen geven. Je gaat dus leren van de meester.

 

Door mannen te laten voelen wat het is om te menstrueren heeft hij een groot publiek weten te bereiken waardoor er aandacht kwam voor menstruatie gerelateerde klachten en de invloed van de maatschappij op de vrouw en haar cyclus.

Image by Copernico

Voor wie 

krant artikel betaald menstruatieverlof_MVI_HOI.jpg

Help jij mee pionieren?

Wordt ook voorlichter en help het Menstruatie Voorlichtingsinstituut mee om meer bewustzijn in de maatschappij te krijgen om zo de gezondheid van vrouwen op korte en langere termijn te verbeteren.

Meld je nu aan!

 

Start opleiding:

klassikale lessen

3-3-2024

23-3-2024

13-4-2024

11-5-2024

1-6-2024

± 22-6-2024 Examen live voorlichting geven bij een bedrijf

Prijs: €2500,- excl. 21% btw

Locatie: 

Klassikale lessen Nieuwstraat 55A, 5521 CB Eersel - Nederland 

Examen:

Bij een bedrijf.​ Datum en tijd in overleg

Let op! Groepsgrote maximaal 10 deelnemers.

bottom of page