top of page
school_voorlichting_MVI_HOI.jpg

Voorlichting op scholen

"Ah joh, niet zeuren.
Menstruatie klachten horen er gewoon bij. Dus je kan gewoon met de gymles meedoen."

Dit is een opmerking die heden ten dage nog altijd wordt gemaakt. Jonge meiden moeten meedoen met de gym. En dit terwijl het biologisch en in sommige gevallen medisch gezien eigenlijk helemaal niet verantwoord is. Uit onze onderzoeken onder meer dan 19.000 jonge meiden zijn wij er achter gekomen wat jonge meiden graag zouden willen weten over de menstruatie en haar gehele cyclus. Daarnaast is ook naar voren gekomen dat er tot op de dag van vandaag nog zoveel taboe heerst over dit onderwerp dat jonge meiden ook nog met ander vragen zitten. Zo willen ze bijvoorbeeld weten hoe zij om kunnen gaan met het onbegrip van anderen.

 

Euh....? Onbegrip van andere???? 

En hier gaat het dus mis. Jonge meiden krijgen de verkeerde of onvolledige informatie mee over de menstruatie en haar gehele cyclus waardoor zij niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. En dit terwijl het toch echt iedere maand opnieuw terugkomt.

 

Daarom willen wij mensen op gaan leiden om hier verandering in te gaan brengen. Heb jij altijd al voor de klas willen staan en wil jij graag je opgedane kennis over de menstruatiecyclus gaan delen met leerlingen en docenten op het Voortgezet Onderwijs, Middelbaar en of Hoger beroepsonderwijs? En voel jij tot in je diepste donder dat jij een verschil wil gaan maken in de huidige maatschappij? Dan is deze opleiding voor jou!

Meer bewustzijn

 

Dat is wat er nodig is om het taboe te doorbreken rondom de menstruatie en haar cyclus. Door te beginnen bij de jeugd van nu is het volgens ons mogelijk om de nieuwe generatie de mogelijkheid te geven om beter voor zichzelf te zorgen en meer begrip te krijgen voor elkaars (M/V) kwaliteiten en verschillen.

 

Door bewust stil te staan bij de behoeftes van vrouwen gedurende hun menstruatiecyclus kan er veel positief veranderen in de maatschappij. Vrouwen zijn in staat om menstruatieklachten te verminderen of zelfs te voorkomen en mannen zijn in staat deze behoeften te ondersteunen.

 

Door op jonge leeftijd up-to-date kennis te delen en vooral te delen wat de voordelen zijn voor vrouwen maar ook voor mannen, kan er wezenlijk iets veranderen in de huidige mannen maatschappij en medisch gezien veel ellende worden voorkomen bij de vrouwelijke gezondheid.

Tijdens deze opleiding gaan we jou niet alleen leren welke up-to-date kennis je gaat delen in de klas maar we gaan je ook leren hoe je moet presenteren en doceren. Je werkt namelijk met jongeren en die regeren echt anders dan volwassenen. Hier zal je als voorlichter jezelf echt op moeten voorbereiden. En daar helpen we je bij. 

 

Tijdens deze opleiding leer je:

Dag 1: Voorlichting op scholen

 

 • De grondleggers kennen en hun bedrijfsstructuur

 • Welke schakel jij gaat worden na de opleiding

 • Wat je nodig hebt om voorlichting te geven

 • Wat je mee kan maken op scholen

 • Welke opgedane kennis je in kan inzetten

 • Hoe je welke leeftijd en doelgroep aan kan spreken/laten boeien

 • Hoe jij je kan voorbereiden

 • De basis presentatie voor scholen

 • Stage bespreken

Dag 2: Leren presenteren

 • Jezelf presenteren voor de groep

 • Feedback geven en ontvangen

 • De basis presentatie live geven voor de groep met klasgenoot

 • Heel veel oefenen......

 

Dag 3: Leren presenteren en doceren

 • Jezelf beter kennen

 • Presenteren en doceren

 • Werken met de menstruatie simulator

 • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

 • Je eerst opdracht binnen te halen

 

Dag 4: Leren presenteren vervolg

 • Werken met de menstruatie simulator

 • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

 • Hoe je zelfstandig te werk gaat als je voorlichting moet gaan geven

 • Voorlichting geven voor de groep samen met een klasgenoot

Dag 5: Voorlichting generale repetitie

 • Zelfstandig voorlichting geven voor de groep

 • Werken met de menstruatie simulator

Dag 6: Examen

 • Live zelfstandig voor een klas voorlichting geven

 • Stage lopen (minimaal 2 lesuren)

 • Na examen dien je minimaal op 3 verschillende scholen les te hebben gegeven met minimaal 10 lesuren voordat je het certificaat in ontvangst kan nemen.

 

 

 

 

Deze opleiding is alleen voor echte pioniers. Pioniers die geslaagd zijn voor de vooropleidingen (de vrouw de cyclus en cyclus therapeut) en die een passie hebben voor de menstruatie en vrouw en gezondheid. Pioniers die een missie voelen om alle opgedane kennis te delen met jonge mensen en hun docenten op de scholen. Als jij voelt dat scholen de plek is voor jou om te zijn om je boodschap uit te dragen dat menstruatie klachten er NIET bij horen, dan is deze opleiding voor jou!

Op dit moment geeft het Menstruatie Voorlichtingsinstituut al op veel scholen gastlessen om voorlichting te geven over de invloed van de maatschappij op de menstruatie van jonge meiden. Zowel leerlingen als docenten zijn razend enthousiast over de voorlichting. Veel nieuwe kennis (dat wat niet in de biologie boeken staat vermeld) wordt gedeeld en veel nieuwe inzichten worden verworven. Door jong en oud.

De informatie die wordt gedeeld is anders, uitdagender en afgestemd op de jeugd. Daarnaast wordt er ook altijd tijd vrij gemaakt om de menstruatie challenge te doen. Hierbij voelen mannen/jongens wat het is om te menstrueren. Als het even kan de gymdocent. Zodat deze daarna niet snel meer gaat zeggen dat meisje mee moéten gymmen als zij menstrueren.

Je gaat na de opleiding op verschillende scholen in Nederland en/of België voorlichting geven. Daarnaast zal je bij gaan dragen aan het veranderen van de huidige maatschappij. Wij streven er naar om zowel vrouwen als mannen voor de klas te krijgen. Zo kan er vanuit het vrouwelijke en mannelijke gesproken worden wat een eerlijker beeld geeft aan de jeugd en maatschappij.

Peter de Vroed (docent en medeoprichter van het menstruatie voorlichtingsinstituut) heeft als eerste man in Nederland het aangedurfd om over de menstruatie van vrouwen te praten in het openbaar. Daarnaast heeft hij met de menstruatie challenge veel losgemaakt bij de media, bekende Youtube-ers, influencers en de jeugd. Het is daarom niet zo gek dat de jeugd het fantastisch vindt om hem uit te nodigen voor de menstruatie challenge op school. Toch is hilariteit niet de insteek van de voorlichting op scholen. Peter pleit zelfs voor beter voorlichting die is afgestemd op de jeugd.  Daarom zal Peter deze opleiding samen met Anke Verhagen geven. Je gaat dus leren van de meester zelf.

 

Door mannen te laten voelen wat het is om te menstrueren heeft hij een groot publiek weten te bereiken waardoor er aandacht kwam voor menstruatie gerelateerde klachten en de invloed van de maatschappij op de vrouw en haar cyclus.

school_voorlichting_MVI_HOI.jpg

Voor wie 

Krantartikel_voorlichting_scholen_MVI_HOI.jpg

Help jij mee pionieren?

Wordt ook voorlichter en help het Menstruatie Voorlichtingsinstituut mee om meer bewustzijn in de maatschappij te krijgen om zo de gezondheid van vrouwen op korte en langere termijn te verbeteren.

Meld je nu aan!

 

Start opleiding:

klassikale lessen

3-3-2024

23-3-2024

13-4-2024

11-5-2024

1-6-2024

± 22-6-2024 Examen op een school in de buurt van Eersel

Locatie: 

Klassikale lessen Nieuwstraat 55A, 5521 CB Eersel - Nederland 

Examen:

Op een school van VO, MBO of HBO.​ Datum en tijd in overleg

Prijs: €2500,- excl. 21% Btw.

Let op! Groepsgrote maximaal 10 deelnemers

bottom of page